Den positive udvikling i andelen af kvindelige iværksættere er vendt, og ifølge ekspert er vi tilbage til et niveau, der desværre ligger langt under de lande, vi normalt sammenligner os med.
Af Thomas Lykke Bundgaard
De seneste år er der kommet flere og flere kvindelige iværksættere til. Indtil nu. En ny rapport fra Dansk Erhverv viser, at udviklingen i andelen af kvindelige iværksættere er vendt.
Det er dog ikke noget, der vækker bekymring hos professor i iværksætteri på Aalborg University Business School, Michael S. Dahl. Ifølge ham er ændringerne så små, at der blot er tale om en tilbagevenden til normalen. Vi har dog et større problem, der dukker op, når vi sammenligner os med andre lande.
”Udviklingen fra 2023 til 2024 er ikke så katastrofal. Men at vi er blandt de OECD-lande, der har færrest nye kvindelige iværksættere i forhold til mændene, det er bekymrende.”
OECD: Står for Organization for Economic Co-operation and Development og blev oprettet i 1961. Organisationen har til formål at etablere globale standarder for økonomi og udvikling. Blandt de 38 medlemslande er blandt andet Norge, Tyskland og USA. (Udenrigsministeriet)
En strukturel udfordring
Det er svært for Michael S. Dahl at pege på en enkelt årsag til, hvorfor vi halter efter, når det kommer til kvindelige iværksættere. Han mener, at der er tale om mere strukturelle udfordringer på arbejdsmarkedet, og hvad vi finder interessant – herunder en karriere som iværksætter.
”Vi har nogle fordomme om, hvad det kræver at blive iværksætter, som gør, at kvinder træffer andre valg. Der skal vi have aflivet nogle misforståelser, så vi ikke misser virksomheder, der kunne have klaret sig rigtig godt.”
Klavs Hjort, ansvarlig for Danske Bank Growth, peger ligesom Michael S. Dahl på strukturelle udfordringer. Han mener, at en negativ bias imod kvindelige iværksættere i iværksættermiljøet bærer skylden.
”Der er grund til bekymring, så længe der er en bias. Det har ikke noget at gøre med udviklingen år for år. Det er mere, at vi har et problem, der ikke er blevet løst endnu.”
Bias: Skævhed eller misforhold der skyldes forudfattede meninger og forestillinger. (ordnet.dk)
Nye initiativer skal vende udviklingen igen
Selvom Michael S. Dahl og Klavs Hjort er bekymrede, henviser de begge til nye initiativer, der har potentiale til at ændre den strukturelle udfordring. Initiativer som Female Invest der blev oprettet som ”en reaktion på manglende adgang til finansiel viden målrettet kvinder.”
Derudover findes også initiativer som Diversity Commitment, der er en platform, som opfordrer investorer og organisationer til at forpligte sig til målbare handlinger, der øger kønsbalance og mangfoldighed blandt iværksættere.